Het nieuwe opbouwen van steigers vanaf 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor de opbouw van een rolsteiger. Met als doel: veiliger werken. Vanaf deze datum is het namelijk verplicht om altijd rondom een heupleuning te hebben bij betreding van een platform tijdens (de)montage van een rolsteiger. Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor rolsteigers die vóór deze datum zijn aangeschaft.

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers

Al een aantal jaar geleden heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) via de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonsbekistingbedrijven (VSB) de opdracht gegeven aan de diverse steigerfabrikanten om nieuwe, veiligere opbouwmethoden te ontwikkelen.

Een fragment uit A-blad rolsteigers (april 2016) van stichting Arbouw:

De nieuwe methode van opbouwen

Vanaf 1 januari 2018 mag men tijdens de opbouw van de steiger dus geen platform meer betreden als er niet minimaal een heupleuning om deze werkvloer zit. Deze aanpassing verreist een andere manier van opbouwen. De diverse steigerproducenten hebben ieder een eigen methode ontwikkeld. Aangezien deze producenten afzonderlijk met eigen maatvoeringen werken, is het niet mogelijk om materiaal van verschillende fabrikanten te combineren.

VHS werkt met het merk Custers. Deze producent heeft het zogenaamde Mobile Guard systeem ontwikkeld.

Mobile Guard

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een mobiel systeem. Dit is dan ook een tijdelijk oplossing tijdens het opbouwen. Het systeem gaat tijdens het opbouwen van de steiger mee omhoog. Eenmaal op de hoogste punt van de steiger kan men door middel van het bijplaatsen van een horizontale schoor, het tijdelijke karakter veranderen in een volwaardige leuning. De Mobile Guard blijft dus in de steiger gemonteerd zitten.

Mobile Guard (in- en uitgeklapt)

Opbouwen steigers met Mobile Guard

Tijdens het bouwen monteert men eerst een aantal opbouwramen met de benodigde schoren. Dan volgen de Mobile Guards (zie figuur 1). Hierna worden de twee vloeren gemonteerd (zie figuur 2). Vanaf deze vloeren kan men dan de frames iets naar binnen schuiven om vier originele horizontale schoren te plaatsen, als knie- en heupleuning. Vanaf de vloer kunnen dan weer de volgende opbouwframes gemonteerd worden. De Mobile Guards worden nu weer gebruikt voor de volgende laag (zie figuur 3).


Afbeelding: Custers opbouw- en gebruikshandleiding

Op de hoogste werkvloer hoeft het systeem er niet uit. Het volstaat om twee horizontale schoren in de haken te plaatsen en tegelijkertijd in de sporten te klikken: het systeem is een definitieve leuning geworden. Na plaatsing van de kantplanken is de werkvloer gereed (zie figuur 4).


Afbeelding: Custers opbouw- en gebruikshandleiding

Voordelen van de Mobile Guard

  • Het gewicht van de Mobile Guard is ongeveer 4 kilo en daardoor ergonomisch prettig om mee te werken.
  • Er verandert niet veel in de methode van het (de)monteren van een steiger
  • Bij de Mobile Guard moet er een dubbele vloer per 2 meter in de steiger geplaatst worden. Dit verhoogt de veiligheid van de steiger.

Rolsteigers huren bij VHS in 2018

Zoals eerder genoemd werkt VHS met het merk Custers, vanaf 1 januari 2018 wordt het Custers Mobile Guard systeem standaard meegeleverd. Voor vragen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen!

Contact

Laat uw vraag of bericht achter

Not readable? Change text. captcha txt